Liderii europeni dau primele semne privind un compromis în legătură cu fondul de stimulare a economiei

Liderii europeni dau primele semne privind un compromis în legătură cu fondul de stimulare a economiei
Liderii europeni dau primele semne privind un compromis în legătură cu fondul de stimulare a economiei. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20/07/2020, 16:13

Apar primele semne că liderii țărilor din Uniunea Europeană sunt dispuși să ajungă la un compromis în legătură cu fondul de stimulare a economiei propus de Comisia Europeană și care este discutat de liderii europeni zilele acestea la Bruxelles.

Deși divizați pe acest subiect, liderii UE văd, totuși, în acest plan, o modalitate de a se reabilita în fața cetățenilor europeni după o reacție lentă la debutul pandemiei de COVID-19 pe continent, notează Reuters.

Cu toate acestea, vechile neînțelegeri dintre statele europene par să nu fi fost trecute cu vederea. State europene cu datorii mari, precum Italia și Grecia, se confruntă din nou cu probleme economice, ceea ce a dus la o reacție nu tocmai pozitivă din partea unor alte state membre, precum Olanda, Suedia, Danemarca și Austria.

Liderii europeni par să se îndrepte către un compromis

Cu toate acestea, liderii europeni par să fie de acord că trebuie să ajungă la o soluție care să avantajeze pe cât posibil statele membre.

„Un acord este absolut necesar”, a declarat luni ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire.

În noaptea de duminică spre luni, președintele francez, Emmanuel Macron, și-ar fi pierdut răbdarea față de atitudinea Olandei, Suediei, Danemarcei, Austriei și Finlandei și ar fi lovit cu pumnul în masă în timpul negocierilor, după cum au informat surse diplomatice.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel la liderii celor 27 de state membre să îndeplinească „misiunea imposibilă” de a ajunge la un acord, amintindu-le că peste 600.000 de persoane au murit până acum la nivel mondial din cauza pandemiei.

Apelul său pare să nu fi rămas fără ecou.

„Nu suntem acolo încă, lucrurile încă se pot nărui. Dar pare că avem puțin mai multă speranță față de azi-noapte, când am crezut că totul s-a încheiat”, a declarat premierul Olandei, Mark Rutte.

Potrivit unor surse diplomatice, din fondul de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană, 390 de miliarde de euro ar urma să fie sub formă de granturi, un compromis între solicitarea Olandei, Suediei, Danemarcei și Austriei, care voiau ca fondurile nerambursabile să nu depășească 350 de miliarde de euro și solicitarea Franței și Germaniei, care voiau ca 400 de miliarde de euro să fie sub formă de granturi.

Deși nu există informații clare cu privire la un eventual acord, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat pentru ORF că este mulțumit de rezultatele de până acum ale negocierilor.

BCE recomadă adoptarea unui plan „ambițios”

Încă există probleme nerezolvate, cum ar fi condiționarea oferirii acestor sume de respectarea principiilor statului de drept.

Pe de altă parte, Spania a anunțat că va accepta cel puțin o parte din condițiile impuse de Bruxelles pentru oferirea ajutorului financiar.

„Nu respingem condițiile. Avem nevoie de o bază care să ne ofere încredere, atât nouă cât și partenerilor noștri”, a declarat ministrul spaniol de Externe, Arancha Gonzalez Laya.

Între timp, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a atras atenția că un acord pripit nu este neapărat cea mai bună soluție și le recomandă acestora să propună un plan ambițios.

„În mod ideal, acordul liderilor ar trebui să fie unul ambițios din punct de vedere al dimensiunii și prevederilor pachetului financiar, chiar dacă acest lucru ar necesita mai mult timp”, a spus Lagarde pentru Reuters.

Declarația lui Lagarde pare să sugereze că BCE nu este îngrijorată în legătură cu posibilele efecte financiare ale unui eșec al summit-ului, mai ales în contextul în care Banca Centrală Europeană are un fond de rezervă de o mie de miliarde de euro, cu care ar putea interveni pe piață.

„Piețele sunt în așteptare. În cazul în care vom avea un procent mai mare de împrumuturi și unul mai mic de granturi, economiile deja puternic îndatorate vor fi supuse unei presiuni și mai mari”, a declarat David Madden, analist la CMC Markets din Londra.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Aș vrea să te vizualizez epidermic”, un alt sociolog de la SNSPA, acuzat de Ana...
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele...
Informații îngrijorătoare despre starea lui Nicu Covaci: „Lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine”
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la...
Dieta STRICTĂ a lui David Popovici! Alimentele pe care nu le mănâncă niciodată: Este un...
Angajări în străinătate: peste 200 de locuri de muncă pentru români. Ce posturi sunt disponibile
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
O înotătoare a fost eliminată de la Jocurile Olimpice după ce a încălcat o regulă,...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Preț ITP 2024: Cât timp poți circula cu ITP-ul expirat? Ce acte sunt necesare și...
USR o acuză pe Ligia Deca de tolerarea abuzurilor sexuale din curtea SNSPA
Au AMUȚIT toți! Inteligența Artificială A ȘOCAT la Olimpiada de Matematică
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Manipulare grosolană, la nivel mondial. Cum a căzut omenirea în capcană
Insula Iubirii Plus, sezonul 8. Diandra nu știe dacă își dorește să continue idila cu...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Gabriela Cristea traversează o perioadă dificilă cu fiica sa, Victoria! Cu ce dificultăți se confruntă:...
Marele rival al lui David Popovici în finala de 100 de metri, aflat în plin scandal...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Pisicile cleptomane – De ce felinele fură obiecte casnice?